CHICKPEA FRIET

Een portie krokant gebakken friet valt niet te versmaden, maar waarom zou friet altijd van aardappel gemaakt moeten zijn? Minstens zo lekker én gezonder is chickpea friet – friet gemaakt van kikkererwten!
Dat een snack heus niet ongezond hoeft te zijn bewijst wel de kikkererwt. Niet voor niets wordt houmous, een pasta van kikkererwten met tahine (sesampasta), al eeuwenlang gegeten. Een ideaal bijgerecht en het voorbeeld bij uitstek van een gezond tussendoortje! De kikkererwt kan zich ook op grote populariteit verheugen door falafel, inmiddels ook in Nederland niet meer weg te denken uit het culinaire palet. In korte tijd heeft de kikkererwt zodoende wereldwijd bekendheid verworven!
Kikkererwten (chickpeas in het Engels) vervullen James dan ook van enthousiasme. Tijdens zijn culinaire zoektochten, die hem naar tal van landen leidden, was James blij verrast door de vele producten op basis van kikkererwten. Nu was de kikkererwt in zijn familie al generaties lang geen onbekende, maar toch mistte James – zeker niet vies van een portie friet op zijn tijd – één product:
friet van kikkererwt. Chickpea friet!
Niet alleen hebben kikkererwten een heerlijke nootachtige smaak, ze mogen ook met recht veelzijdig ‘superfood’ genoemd worden. Kikkererwten – en dus ook de friet – zijn glutenvrij, vezelrijk en hebben een zeer hoog eiwitgehalte. In de Oudheid werden kikkererwten zelfs geassocieerd met de godin Venus, omdat ze de vruchtbaarheid zouden verhogen. Als meest eiwitrijke peulvrucht is de kikkererwt ook uitstekend geschikt als vleesvervanger voor vegetariërs, die immers voldoende eiwitten binnen moeten krijgen. Daarnaast is de kikkererwt bijzonder rijk aan een verscheidenheid aan voedingsstoffen, zoals vitamine B6 (voor een gezonde hersenfunctie en de aanmaak van het ‘gelukshormoon’ serotonine), zink (dat de stofwisseling en het afweersysteem bevordert), ijzer (voor de aanmaak van hemoglobine en zodoende het transport van zuurstof) en proteīne (van wezenlijk belang voor weefselgroei, zuurstoftransport en de bestrijding van infecties). Deze rijkdom aan proteïnen zorgt er ook voor dat kikkererwten het hongergevoel langer laten uitblijven.
Het is de stellige overtuiging van James dat lekker eten staat of valt met kwalitatief hoogwaardige basisingrediënten. De chickpea friet van George & James bestaat dan ook uit simpele maar goede, zuivere ingrediënten: kikkererwten, water, en kruiden. De friet bevat geen conserveringsmiddelen of toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Pure ingrediënten dus, waarmee de chickpea friet van George & James op ambachtelijke wijze gemaakt wordt. Zoals liefde uit het hart komt, moet smaak immers uit de ingrediënten zélf komen.
Hoe chickpea friet te eten? De nootachtige smaak van chickpea friet laat zich natuurlijk uitstekend combineren met sauzen en dips, zoals tahinisaus, houmous, yoghurtsaus, aioli, knoflooksaus en uiteraard ook mayonaise en ketchup. Anders dan de gewone aardappelfriet is chickpea friet ook heerlijk op een pitabroodje, roggebrood, toast, in een wrap, bij groente of zelfs in een salade.
Loopt het water u bij het lezen hiervan al in de mond? Wilt u uw gasten (en uzelf) verrassen met iets geheel nieuws, dat ook nog eens gezond en voedzaam is? (En wie houdt er nu niet van friet?) Probeer dan de chickpea friet van George & James!

Wees vrij om ons een e-mail te sturen of neem telefonisch contact met ons op.